Zonne-energie interessanter dan ooit

Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo deed zaterdag een dappere poging Ermelo’ers te overtuigen dat dit het juiste moment is om de zon te benutten.

Zonnepanelen en zonnecollectoren en vooral een windmolen in het centrum van Ermelo. Van tien uur ’s morgens tot dik na vieren stopte Han Kattenwinkel van NMP Ermelo zaterdag al zijn energie in zijn verhaal. Kattenwinkel, die twee jaar geleden zijn eigen huis heeft laten bouwen en daarbij flink onderzoek had gedaan naar alternatieve energie, kreeg wel kritische vragen om zijn oren.

Daaruit bleek vooral dat de gemiddelde inwoner vooral wacht op het juiste moment van kopen. Want hoe zit het met de btw Gaat die binnenkort naar 6 procent? Of: wie zegt me dat die panelen niet nog goedkoper worden. China heeft de productie opgevoerd dus? En: zijn de Japanners niet druk bezig met ontwikkelingen en kun je niet beter wachten tot de panelen efficiƫnter worden?

Voor Kattenwinkel is het duidelijk: “Niet meer wachten op wie dan ook. Je kunt eenvoudig nagaan dat de prijzen van de panelen niet meer veel zullen dalen. Veel Europese fabrikanten hebben het moeilijk. Dat geeft aan dat ze rond kostprijs leveren. Ook zijn de panelen qua opbrengst al zo efficiĆ«nt dat het natuurkundig niet veel beter kan”.

“In hoofdlijnen kun je zeggen dat je 4000 euro betaald voor zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden. Inclusief montage en aansluiting. Dat levert per jaar 350 tot 400 euro op.”

Doordat elke situatie anders is biedt NMP Ermelo de mensen aan te helpen. Piet de Zwarte is heeft zich opgewerkt tot specialist. “Mensen kunnen mijn hulp gratis inroepen om de juiste keuzes te maken. Het gaat erom dat we iets met die energie gaan doen. Dat boeit mij ontzettend”.